onsdag 31 oktober 2012

Prästost- och rotfruktsgratinerad lax med oliv- och rosmarinfräst kål

Igår hade vi lax till middag. Blev prästost- och rotfruktsgratinerad lax med oliv- och rosmarinfräst kål. Hade tänkt göra Laxstroganoff men hade lite blomkål i kylen som behövde användas. Rotfruktsröran blev fantastiskt god. Dock tyckte vi att blomkålen och broccolin var lite för tam i smaken. Kommer absolut göra detta igen men med någon annan variant på kålen.

Prästost- och rotfruktsgratinerad lax med oliv- och rosmarinfräst kål
4 portioner

350 g blomkål
300 g broccoli
200 g rotselleri
1 morot
1 palsternacka
1 dl mild rapsolja
150 g riven lagrad ost ex prästost
2 dl crème fraiche
salt
svartpeppar
4 laxfiléer à 150 g
1 citron
2 klyftor vitlök
12 kalamataoliver
1 kvist rosmarin
1 kruka dill
1 kruka persilja

1. Sätt ugnen på 175ºC.
2. Koka upp saltat vatten. Dela blomkål och broccoli i buketter. Koka dem i ca 2 minuter tills de är mjuka, börja med blomkålen och sen broccolin. Tag upp och spola dem kalla.
3. Skala rotfrukterna och tärna dem fint, fräs dem i olja tills de är mjuka. Blanda i ost, crème fraiche och kryddor.
4. Gör ett snitt i laxen och lägg den i en ugnssäker form. Vik upp laxen, krydda med salt och peppar, lägg rotfruktblandningen över laxen. Dela citronen och pressa ena halvan över laxen (resten av rotfruktsblandningen som inte fick plats på laxen får vara kvar i grytan).
5. Ställ in laxen mitt i ugnen ca 8 minuter eller tills temp är 56 ºC.
6. Skala och skiva vitlöken, samt oliverna fint. Häll oljan i en kastrull och fräs vitlöken, oliverna och den repade rosmarinen utan att det tar färg. Tillsätt blomkål och broccoli fräs i 3-4 min.
7. Krydda med salt och peppar och pressa den andra halvan av citronen över.
8. Lägg upp kålen på tallriken ringla nu resterande rotfrukt blandningen över, lägg nu på laxen. Skär dillen och persiljan i stora bitar och strö över laxen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar